Мигренална времева линия, етапи, продължителност и възстановяване

Мигрена е неврологично разстройство, което може да причини умерено до тежко главоболие, чувствителност към светлина, гадене и други симптоми. Всеки епизод на мигрена има различни етапи.

Разбиране на етапите, които мигренозният епизод може да помогне на човек да управлява състоянието и да намери ефективни лечения. Те могат да предотвратят симптомите или да им попречат да се влошат.

По -долу изследваме времевата линия на епизод на мигрена, колко дълго може да продължи и кога да се свържем с медицински специалист.

Какво е мигрена?

Мигрената е неврологично състояние, което обикновено причинява умерено до тежко главоболие и други симптоми, които периодично се повтарят. Епизодите могат да се случват от време на време, в състояние, наречено епизодична мигрена, или много често, което се нарича хронична мигрена.

По време на епизод на мигрена човек може да изпита чувствителност към светлина или звук, гадене и повръщане.

Мигрената е три пъти по -често срещана при жените, в сравнение с мъжете. Въпреки това, процентите при деца с различен полов са приблизително сходни. Учените смятат, че нивата на женските полови хормони, които се повишават по време на пубертета, играят роля в разликата между възрастните.

Мигренална времева линия

етапи на мигрена

четирите етапи Етапи на мигрена са: Продром, аура, главоболие и постпром. Епизодът обаче може да не включва всеки етап.

Prodrome

Това е първият етап от епизод на мигрена. Той може да започне часове или дни преди главоболие и може да включва:

 • Прозяване или умора
 • Трудност за концентриране, четене или говорене
 • необяснима Промяна на настроението
 • Депресия
 • Мускулни болки
 • Чувствителност към светлина или звук
 • Хранителни желания
 • Повишено уриниране
 • Запек или диария

За някои тези симптоми са трудни за идентифициране, тъй като могат да произтичат от толкова много други фактори, като липса на сън или стрес. Ако обаче човек може да забележи ранните признаци на мигрена, той може да предприеме превантивни действия.

Човек може да опита:

 • Превантивни лекарства
 • Избягване на тригери за мигрена, когато е възможно
 • Техники за релаксация, като медитация

Научете повече за лекарствата за мигрена и домашни средства.

аура

Около 25% от хората с мигрена изпитват аура. Фазата на аурата може да се появи непосредствено преди https://harmoniqhealth.com/bg/ или по време на главоболие. Може да включва:

 • Визуални смущения, като например виждане на циг-заглушаващи линии или светкавици от светлина
 • Слуховите смущения, като чуване на шум, вероятно звънещ звук, който няма ли
 • Физически усещания, като изтръпване, изтръпване или мускулна слабост
 • Езикови нарушения, като затруднено намиране или разбиране на думи

Фазата на аурата може да продължи 60 минути или повече и може да се припокрива с фазата на главоболие.

Научете повече за мигрена аура.

главоболие

Ако мигрена Епизодът напредва към етапа на главоболие, болката обикновено започва постепенно и става по -силна. В крайна сметка той достига върха и разсейва.

Интензивността и местоположението на болката могат да варират, но често започва от едната страна на главата. Той може да се разпространи или да премине към други области, докато епизодът продължава. Болката може да се влоши с физическата активност.

На този етап човек може също да изпита:

 • гадене
 • Повръщане
 • Чувствителност към светлина, шум или миризми

Възможно е също да изпитате мигрена без главоболие. Това се нарича неформално мълчалива мигрена.

Приемането на лекарства за намаляване на болката може да помогне на този етап. Но хората често установяват, че лекарствата са най -ефективни по време на ранните фази.

постдром

Това е последната фаза на мигренозен епизод, а някои го наричат ​​мигрена „махмурлук“. Тази фаза може да продължи до 1-2 дни. Около 80% от хората с мигрена го изпитват. Човек може да почувства:

Някои хора също съобщават за еуфория или интензивно облекчение след епизод на мигрена.

Колко дълго може да продължи главоболието на мигрена?

Етапът на главоболие може да бъде Последно от 4–72 часа без медицинско лечение, въпреки че може да продължи по -дълго.

Ако епизодът продължи повече от 3 дни, дори при лекарства, лекарят може да го посочи като мигреноз на статуса. Това явление е усложнение на мигрена и експертите не са сигурни защо се случва. Друго име за състоянието е неразрешима мигрена.

лекарят може да препоръча промени в съществуващ план за лечение на мигрена или в някои случаи посещение в болница. Лекарите могат да използват силни лекарства, за да спрат болката от неразрешима мигрена. Тези лекарства могат да включват лекарства за блокиране на дексаметазон или нерви.

Колко време отнема да се възстанови?

Времето за възстановяване може да зависи от това дали човек изпитва постпром или махмурлук на мигрена, симптоми. Хората, които правят, може да се нуждаят от 1-2 дни, за да се възстановят напълно, след като главоболието отшуми. Други могат да се възстановят по -бързо.

Хората със симптоми на постдром могат да се възползват от тези стратегии:

 • Оставане на хидратирани
 • Избягване на ярки светлини и силни миризми
 • Опитване на техники за релаксация, като нежна йога или медитация
 • Избягване на стреса, когато е възможно

Колко дълго е твърде дълго?

Ако мигреновото главоболие продължава повече от 72 часа, без да реагира на редовни лекарства за мигрена, човекът може да се нуждае от допълнително лечение. Всеки, който е преживял тази болка за повече от 3 дни, трябва да говори с лекар възможно най -скоро.

кога да потърси помощ

Много други здравословни проблеми могат да причинят главоболие, така че то е така е важно да се получи професионална диагноза. Всеки, който изпитва симптоми на мигрена за първи път, трябва да се свърже с медицински специалист.

В допълнение, всеки, който има поне четири епизода на мигрена в рамките на месец – или всеки епизод, който е деактивиращ – трябва да получи професионална грижа. Лекар може да диагностицира хронична мигрена, ако човек е имал 15 или повече дни от Главоболие на месец, като най -малко 8 от тези дни отговарят на критериите за мигрена. Налични са много различни лечения на мигрена. Някои могат да предотвратят симптомите, а други могат да ги спрат.

Някои главоболия сигнализират за необходимост от незабавна грижа. Ако човек изпита някое от следните неща, обадете се на 911 или местния номер за спешни случаи веднага:

 • Внезапна, тежко главоболие с най -лошата болка някога
 • Главоболие заедно с парализа, Намаляване от едната страна на лицето, затруднено говорене или внезапно замъглено зрение
 • Главоболие заедно с скованост на шията, обрив, мускулна или ставна болка или треска

Обобщение

Мигрената е сложно неврологично разстройство, което може да причини повтарящо се главоболие и други симптоми. Епизодът на мигрена може да има четири етапа.

Етапът на главоболие може да продължи около 4–72 часа. След като болката се подобри, човекът може да изпита мигрена „махмурлук“, която може да включва умора, мускули на Achey и объркване. Всеки, който изпитва мигренови симптоми за първи път или каквито и да било инвалидизиращи симптоми трябва да се свържат с лекар. Налични са много превантивни и абортивни лечения.

 • Главоболие/мигрена
 • Неврология/невронаука
 • Болка/анестетика

Contents